November 2013

Instanța dă acces liber la contractele autorităților de la Roșia Montană

29 noiembrie 2013 - Relaţia dintre autorităţile statului şi compania minieră ce îşi propune la Roşia Montană exploatarea cu cianuri a celui mai mare zăcămant auro-argentifer din Europa a fost mereu marcată de lipsă totală de transparenţă. Refuzul acestor instituţii, locale sau centrale, de a furniza informaţia publică conform legii ridică numeroase suspiciuni referitor la imparţialitatea cu care autorităţile tratează procesul de avizare a operaţiunilor companiei miniere. 

Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană

19 noiembrie 2013 - Senatul a respins, azi, proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern, informează Mediafax.
​Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi “pentru”, 3 voturi “împotrivă” şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, care este de respingere a proiectului de lege în forma transmisă de Guvern.

Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Campania Salvați Roșia Montană LIVE pe telefonul tău!

8 noiembrie 2013 – Campania Salvați Roșia Montană lansează prima smart protest app din România, un canal nou de informare pentru protestatari și cetățenii implicați civic. Pornind de la premiza că un cetățean informat este un cetățean puternic, aplicația își conectează utilizatorii la cele mai recente știri despre Roșia Montană, conținutul său fiind actualizat zilnic cu alertele comunicatele și evenimentele celei mai importante mișcări sociale din țara noastră.

Ingerință în dreptul opozanților proiectului minier la un proces echitabil

Cluj-Napoca, 7 noiembrie 2013 – Prin patru hotărâri recente Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis strămutarea, de la Tribunalul Cluj, a tututor celor 4 dosare în care Asociația Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu solicită anularea și suspendarea unor importante acte administrative emise pentru Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) în procedura de avizare a proiectului de minerit pe bază de cianuri de la Roșia Montană.

40 de experţi susţin: Roşia Montană are potenţial real de dezvoltare ecoturistică

Braşov, 5 noiembrie 201340 de experti internaționali și români în ecoturism au semnat o scrisoare de susținere pentru dezvoltarea durabilă prin ecoturism la Roşia Montană. Astfel, semnatarii scrisorii consideră oportun ca actualul Plan de Urbanism General (PUG) al Comunei Roșia Montană să permită opțiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism printr-un concept modern specific unei dezvoltări durabile ce permite activități din domeniul ecoturismului, agriculturii și serviciilor adiacente.