June 2018

Ivașcu îndeasă bani în traista Gold Corporation

Oscacar Ivascu

Ministrul culturii, George Ivașcu, a solicitat oficial amânarea analizării dosarului Roșia Montană depus la UNESCO. Anunțul vine cu doar o zi înainte de discutarea includerii Roșei Montane în Patrimoniul Mondial. Reuniunea are loc la Manama, în Bahrain, unde se desfășoară cea de-a 42-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO.

Poziția Alburnus Maior ref. blocarea dosarului Roșia Montană la UNESCO

Dat fiind caracterul total neserios și inconștient al gestului pe care Guvernul Dăncilă tocmai l-a făcut, Asociatia Alburnus Maior nu poate răspunde decât în felul următor: în replică la solicitarea guvernului, Alburnus Maior cere UNESCO să evalueze, de urgență, posibilitatea de a include pe lista ”în pericol” chiar Guvernul Dăncilă. În sprijinul acestei propuneri adăugăm și câteva argumente legate de respectarea criteriilor de includere prevăzute de Convenția UNESCO. 

Scrisoare către Ministrul Culturii, dl George Ivașcu

Domnule ministru Ivașcu, vă rețin atenția în legatură cu Roșia Montană.

Experții pe patrimoniu ai UNESCO s-au pronunțat. Roșia Montană este unică, în comparație cu orice alte situri miniere din lume. Și nu doar ca e unică și merită să intre în UNESCO, dar trebuie să se întample asta de urgență. ICOMOS, care a facut evaluarea sitului, spune ca trebuie să intre direct in Lista Patrimoniului in Pericol pentru ca proiectul minier distruge patrimoniul.