1.500 de turişti la FânFest 2011

Timp necesar de citit
2 minutes
Ai citit până acum

1.500 de turişti la FânFest 2011

15 august 2011 - Weekendul "FânFest 2011" a adus în Roşia Montană peste 1.500 de turişti. Unii dintre ei au participat la tururi ghidate prin cele mai importante zone din oraş, au ascultat la foc poveştile roşienilor şi cei mai antrenaţi (şi rezistenţi) au făcut Turul Roşiei pe biciclete. Alţii şi-au păstrat energia pentru concertele din poiana de la Tăul Brazi, unde pofticioşii au putut gusta din clătitele cu gem gătite până târziu după miezul nopţii.

Târziu în noapte s-au auzit şi ovaţiile şi aplauzele pentru AdHoc, Mojo Barrel Band, Maya, Trupa OM, Maria Răducanu şi Pedro Negrescu, Sarmalele Reci şi Luna Amară, trupa care a fost la toate ediţiile FânFest. "Susţin Campania "Salvaţi Roşia Montană" pentru că îmi pasă de Roşia Montană. E simplu. Pentru că ne pasă de natură şi de oamenii de aici, care nu sunt de vânzare", a spus Mihnea Blidariu, solistul trupei, în timpul concertului care a închis festivalul.

Din programul festivalului, mulţi participanţi au bifat conferinţele de la Biserica Unitariană. Arhitecţii Ştefan Bîlici şi Virgil Apostol au prezantat patrimoniul Roşiei Montane, ca resursă pentru dezvoltare. Cum se pot restaura casele monument cu resurse limitate şi cum renaşte o localitate a vorbit arhitectul Eugen Pănescu, în discursul "Cazul Rimetea, model de valorificare a patrimoniului cultural în dezvoltarea unei comunităţi rurale". Prezentarea cazului Roşia Montană în mass media şi care este rezultatul presiunilor economice şi a cenzurii în materialele de presă a fost ilustrată de jurnalistul Mihai Goţiu. La dezbaterile de la Biserica Unitariană au mai luat cuvântul arheologul Horia Ciugudean, jurnalistul Adi Dohotaru şi antropologul Vincze Eniko, care a abordat tema rasismului de mediu. Preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, Eugen David, a vorbit despre viitorul agriculturii în Roşia Montană.

La capitolul surprize foarte plăcute se înscrie răspunsul afirmativ al regizorului Mona Nicoară la invitaţia de a fi selecţionerul festivalului (secţiunii) de film "FânFest 2012". Proiecţia documentarului semnat de ea (alături Miruna Coca Cozma) "Şcoala Noastră", a umplut sala Căminului Cultural. "Sold-out" a fost şi la "Noul El Dorado", de Tibor Koccsis.

În premieră la FânFest, copiii au avut parte de atenţie exclusivă din partea organizatorilor. Este prima ediţie în care s-a organizat "Roşia Copiilor". Câţiva dintre părinţii care nu i-au putut lua pe cei mici la diversele evenimente, i-au lăsat să se joace cu plastilină, să umfle baloane sau să se plimbe în zonele special amenajate, sub supravegherea unora dintre organizatori.

La cea de-a VI-a ediţie a festivalului s-au ţinut şi lecţii de Tai Chi. În fiecare dimineaţă, de la ora 10, profesori de la Centrul de Stagii şi Dezvoltare Personală "Foc Alb" i-au iniţiat în arte marţiale pe turiştii care au urcat pe platoul de la Tăul Brazi.

 

 

FânFest este cel mai mare festival cultural din România organizat în exclusivitate pe bază de voluntariat. Ajuns la ediția a VI-a, FânFest 2011 s-a desfăşurat înttre 12 și 14 august la Roșia Montană.

Scopul FânFest este de a prezenta un mod de dezvoltare durabilă a unei localități rurale, bazat în exclusivitate pe valorificarea turistică a potențialului cultural al acesteia.

 

Mai multe amănunte pe www.fanfest.ro