75 milioane lei amendă pentru forări abuzive

Timp necesar de citit
1 minute
Ai citit până acum

75 milioane lei amendă pentru forări abuzive

Rosia Montana, 28 iulie 2004 - Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a fost amendata pentru incalcarea unei autorizatii de constructie care permitea sa foreze in asa numita zona Bucium. Compania a fost amendata cu 75 de milioane de lei (~$ 2300) de catre Consiliul Judetean Alba pentru forare si constructie de drumuri in locuri neautorizate situate intr-o zona a Buciumului numita Rodu-Frasin.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) care este detinuta in proportie de 80% de compania din Canada, Gabriel Resources (TSX:GBU), intentioneaza sa realizeze la Rosia Montana cel mai mare proiect de extragere a aurului la suprafata din Europa, acesta presupunand, printre altele, stramutarea involuntara a peste 2000 de oameni. Inca de la inceputul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri si probleme operationale, incluzand opozitie locala, nationala si internationala din partea atat a societatii civile cat si a institutiilor experte. Concesionarea de explorare a RMGC de la Bucium (32 km2) este o extindere imediat la sud de Rosia Montana. Ca si in cazul Rosiei Montane, comuna Bucium este de asemenea dens populata.

Amenda a fost acordata in urma unor proteste vehemente care au fost initial repinse ca fiind necalificate. Saptamana trecuta ‘Alpha-TV’, un post de televiziune din Alba-Iulia, a transmis un reportaj si imagini cu forajele ilegale a RMGC in zona Rodu-Frasin. Aceasta a alertat autoritatiile regionale si a cauzat o investigatie. Ioan Dumitrel, Vice Presedintele Consiliului Judetean Alba, a declarat ca RMGC a incalcat autorizatia de constructie prin forare si constructie de drumuri de acces in zone neautorizate in zona Rodu-Frasin din Bucium. Dumitrel a adaugat ca ilegalitatile au fost descoperite saptamana trecuta in urma unei vizite la care au participat reprezentanti ai consiliului judetean Alba. Programul curent de la Rodu-Frasin a fost proiectat si supervizat de catre RSG Global of Perth, Australia. Genfor de la RB Drillings Ltd. este compania care executa forajele.

RMGC a inceput explorarile in zona Bucium in 2001. In februarie si mai 2004, Gabriel Resources a anuntat rezultate de explorare favorabile in zona Rodu-Frasin din Bucium, precum si aprobarea unei extensii de 3 ani a licentei de exploatare in Bucium. Compania a anuntat de asemenea ca intentioneaza sa continue forajele in 2004. Dupa rezultatele preliminare ale companiei Gabriel Resources se estimeaza o rezerva de 814,000 uncii Au si 1,502,000 uncii Ag in zona Rodu-Frasin.

“Ne intrebam de mult cum si de unde obtine RMGC toate acele rezultate pozitive de explorare. Incalcarile care au stat la baza amenzii sunt un indicator important. Dat fiind ca multi localnici au pus sub semnul intrebarii valabilitatea prezentei companiei in Bucium si a activitatiilor sale aici, este important ca o institutie impartiala sa investigheze legitimitatea rezultatelor de explorare ale RMGC de la inceput. Pana ala data asta RMGC nu a primit nici o aprobare pentru campania de foraj din 2004, atat pentru Bucium cat si pentru Rosia Montana, si noi vom insista ca aceasta situatie sa nu se schimbe” a spus Eugen David, presedintele ‘Alburnus Maior’, grupul local de opozitie.

Intr-un interviu din ‘Evenimentul Zilei’, Adrian Dascalu, purtatorul de cuvant al RMGC a spus astazi ca pana acum compania nu a primit amenda oficiala.

* * *

Pentru mai multe informatii il puteti contacta pe Eugen David la +40 (0) 740 280 309 sau oficiul Alburnus Maior la +40 (0) 258 859 328.