Activisti Internationali organizeaza Tabara de Solidaritate la Rosia Montana

Timp necesar de citit
2 minutes
Ai citit până acum

Activisti Internationali organizeaza Tabara de Solidaritate la Rosia Montana

Comunicat de presa – pentru distribuire imediata
Rosia Montana, 14 septembrie, 2011

Intre 21-30 septembrie, 2011, peste 500 de activisti din intreaga Europa si din Romania, vor sosi la Rosia Montana pentru a organiza o tabara de solidaritate fara precedent. Evenimentul este organizat de reteaua internationala Reclaim the Fields (www.reclaimthefields.org) impreuna cu Asociatia Alburnus Maior (www.rosiamontana.org), cu sustinerea asociatiei de tarani Eco Ruralis (www.ecoruralis.ro) si numeroase organizatii si persoane din Europa geografica.

Reteaua internationala Reclaim the Fields este dezvoltata de activisti si fermieri din Europa, creind legaturi intre actiuni locale practice cu campanii de rezistenta pe probleme globale. Reclaim the Fields lupta impotriva interesului corporatist care abuzeaza de comunitati locale, valori culturale si mediul inconjurator.

Asociatia Alburnus Maior reprezinta opozitia locala de la Rosia Montana, impotriva proiectului de exploatare a aurului care ar distruge Rosia Montana si o parte importanta a Muntilor Apuseni din Romania.

Opozitia locala de la Rosia Montana s-a format in anul 2000, cand compania canadiana Gabriel Resources - fara experienta in minerit, si-a anuntat intentia de a distruge satul istoric Rosia Montana, prin construirea celei mai mari mine de aur la suprafata din Europa. In peste 10 ani de rezistenta, Alburnus Maior, prin campania Salvati Rosia Montana, a mobilizat cu succes mii de oameni si a tinut pe loc proiectul minier.

Scopul acestei Tabere Internationale este de a sustine Campania Salvati Rosia Montana in opozitia fata de proiectul destructiv de exploatare a aurului si de a sprijini eforturile comunitatii locale sa construiasca un viitor durabil la Rosia Montana. Pe parcursul celor 10 zile ale Taberei, fermieri, activisti si campaigneri cu experienta din societatea civila europeana vor participa la muncile agricole cu localnicii din Rosia Montana si vor organiza un program vast de workshop-uri, proiectii de filme si ateliere practice. Rosia Montana va deveni locul in care se vor reuni cauze si comunitati din Marea Britanie pana in Turcia.

'Ca locuitor al Rosiei Montane sunt mandru ca vom gazdui oameni din lumea intreaga care ne sustin in lupta noastra de a opri proiectul minier ce vrea sa ne distruga casele, comunitatea si cultura. Rosia Montana are o lunga istorie de rezistenta si scopul acestei tabere se potriveste nemaipomenit cu lupta noastra. Avem nevoie de solidaritate internationala pentru a ne salva localitatea si muntii, pentru ca guvernul nostru lucreaza in complicitate cu compania miniera pentru a isi umple buzunarele' declara Eugen David, presedinte Alburnus Maior.

'Povestea Rosiei Montane este relevanta pentru lumea intreaga. Vedem peste tot corporatii care incearca sa distruga comunitati in cautarea profitului – insa oamenii nu se resemneaza asa usor, ci isi apara casele si pamantul. Asteptam cu nerabdare sa vedem frumusetea Rosiei Montane si sa sustinem lupta curajoasa a localnicilor', subliniaza fermierul britanic William Ronan, membru fondator al Reclaim the Fields.

Pentru orice informatii suplimentare, consultati www.reclaimthefields.org si www.rosiamontana.org.

Facilitatori media:
Eugen David – presedinte Alburnus Maior (limba romana) +40 740 280 309 si Ramona Duminicioiu – membra a Campaniei Salvati Rosia Montana (limba romana, engleza, franceza) +40 746 337 022; Tel/Fax: +40 264 599 204 / E-mail: alburnusmaior@ngo.ro / camp2011@reclaimthefields.org

NOTE:

Poster Reclaim the Fields
http://www.infomg.ro/storage/Photos/RTF%2016%20iunie.jpg
http://www.infomg.ro/storage/Photos/Afis_RTF_RosiaMontana2011ver2.jpg
http://www.infomg.ro/storage/Photos/Afis_RTF_RosiaMontana2011_ver1.jpg

Actiuni de solidaritate cu Campania Salvati Rosia Montana:
Actiune Foto pentru protectie UNESCO: www.rosiamontana.org/unesco
Flashmob Bucuresti: http://www.youtube.com/watch?v=YGSTa_xW1rA
Galerie Foto actiuni de strada: http://rosiamontana.org/galerie-actiuni.htm

Actiuni Reclaim the Fields:
Marsul 100 de zile catre Palestina: http://vimeo.com/28022878
Rezistenta comunitatii Grow Heathrow: http://www.youtube.com/watch?v=pWDerzFiqOo
Reclaim the Fields la Copenhaga COP15: http://www.reclaimthefields.org/content/rtf-cop-15-text-pics-videos