Apusenii Liberi: Transilvania, teren minat

Timp necesar de citit
1 minute
Ai citit până acum

Apusenii Liberi: Transilvania, teren minat

Roșia Montană, 19 martie 2014 - Ziarul Apusenii Liberi dezvăluie în aceast număr informații detaliate despre proiectele miniere din Transilvania, 30.000 de exemplare fiind distribuite în zona Munților Apuseni.

Tema centrală a ediţiei a patra a ziarului Campaniei Salvaţi Roşia Montană este reprezentată de noile proiecte miniere propuse în Transilvania, similare celui de la Roșia Montană. Astfel, au fost expuse neregulile şi totala lipsă de transparenţă cu care 13 noi proiecte de minerit parcurg cu repeziciune procedurile de avizare.

Deşi proiectul de minerit de la Roşia Montană se bucură de o notorietate crescută, celelate proiecte sunt ţinute în mod intenţionat departe de ochiul vigilent al societăţii civile şi al comunităţilor vizate. Atât autorităţile centrale reprezentate de Agenţia Naţională de Reusurse Minerale, cât şi cele locale, reprezentate de primăriile şi consiliile locale din zonele cu zăcăminte în subsol, ascund informaţii publice.

Apusenii Liberi prezintă informații din rapoartele Mining Watch România, aducând în prim-plan proiectele miniere planificate în comunități precum Certej, Băița-Crăciunești, Bolcana, Deva Muncel, Baia Mare, Cămârzana Nord, Aluniş Piatra Handal şi Poprad, Băița Bihor, Nord Tincova, Brad, Rovina, Dealul Bratoșin, Roșia Montană și Bucium. Rapoartele Mining Watch documentează stadiul fiecărui proiect în parte. Prin vizite în teren, articole din presa locală şi informaţii obţinute de la autorităţile locale prin cereri de informare sau acordate de instanţele de judecată din România, sunt evocate intenţiile industriei miniere. Tendinţele de enclavizare legislativă a acestei industrii extrem de poluatoare, alături de atitudinea opacă a autorităţilor centrale şi locale, ameninţă cu transformarea Transilvaniei într-o regiune a Europei ce va resimţi din plin impactul mineritului cu cianuri.

Ziarul Apusenii Liberi este realizat exclusiv pe bază de voluntariat, iar tiparul este acoperit din donaţiile primite de Asociaţia Alburnus Maior și finanțarea obținută de la fundația germană Bewegungsstiftung. Activitatea de distribuţie a fost susţinută de aproximativ 60 de voluntari ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Apusenii Liberi online: www.apusenii-liberi.ro

Rapoartele Mining Watch România: http://miningwatch.ro/rapoarte/

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să ne contactaţi pe email: alburnusmaior@ngo.ro sau direct pe Roxana Pencea la +40 (0) 723024300.