Comisia ignoră mesajul protestatarilor si anunță false întruniri

Timp necesar de citit
1 minute
Ai citit până acum

Comisia ignoră mesajul protestatarilor si anunță false întruniri

23 septembrie 2013 - Zeci de mii de persoane din 36 de orase din România si 35 din străinătate au manifestat duminică în stradă, pentru a 22-a zi consecutiv cerând respingerea legii distrugerii Rosiei Montane. Protestatarii au transmis un mesaj clar parlamentarilor români reluând revendicările formulate: demisia premierului Ponta si a inițiatorilor legii, respingerea acordului de mediu pentu proiectul minier, interzicerea mineritului cu cianuri în România si includerea Rosiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO. Totodată protestele condamnă atitudinea ezitantă a politicienilor români ce sunt în căutarea de soluții pentru legiferarea proiectului minier propus de compania canadiană.

Într-un demers fără precedent în România, peste 6000 de cetățeni au format sâmbătă un lanț uman în jurul Palatului Parlamentului, încercuind cea mai mare clădire adiministrativă din lume. Gestul simbolic al bucurestenilor a fost menit să reamintească parlamentarilor mandatul democratic primit din partea românilor, acela de a vota în acord cu voința cetățenilor pe care îi reprezintă si a respinge proiectul de lege neconstituțional.

Raportul de analiză juridică prinvind neconstituționalitatea legii distrugerii Rosiei Montane este de astăzi pe masa fiecărui parlamentar român. Voluntarii Campaniei Salvați Rosia Montană au distribuit în peste 500 de copii raportul realizat de experții Alburnus Maior. Critica proiectului de lege referitor la exploatarea minieră de la Rosia Montană a ajuns direct în cutiile postale ale fiecărui reprezentant din Palatul Parlamentului. Rezumatul raportului de lege il găsiți aici.
Raportul integral poate fi consultat aici.

Tot astăzi, Alburnus Maior a luat la cunostință de publicarea de către Comisia specială comună a Camerei Deputaților si Senatului pentru avizarea proiectului de lege referitor la exploatarea de la Rosia Montană a programului său în perioada 23.09.2013-26.09.2013. Programul include o întâlnire cu Asociația Alburnus Maior în data de 25.09.2013, timp de o oră, la Căminul Cultural din Rosia Montană.

Asociația Alburnus Maior nu a primit nicio invitație din partea Comisiei în acest sens si nu a confirmat prezența la o astfel de întâlnire. Cu toate acestea Comisia încearcă cu disperare să mimeze dialogul cu cetățenii care au o poziție fermă împotriva proiectului si prezintă astfel de informații neconforme cu realitatea.