Declaratie privind actiunea RMGC impotriva Ministerului Mediului

Timp necesar de citit
2 minutes
Ai citit până acum

Declaratie privind actiunea RMGC impotriva Ministerului Mediului

Cluj-Napoca, 7 februarie 2008 – Ca urmare a comunicatului de presa Mediafax de ieri, 6 februarie 2008, care anunta ca “Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a dat in judecata Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), dar si pe ministrul Korodi si secretarul de stat Stoica in nume personal, compania fiind nemultumita de decizia institutiei de intrerupere a procedurii de autorizare a proiectului sau minier”, Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) doresc sa aduca la cunostinta publicului pozitia lor fata de actiunea in instanta mai sus-mentionata:

“Ambele organizatii vor formula cereri de interventie in cauza inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, interventii al caror scop este de a sustine decizia Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile de a suspenda procedura de obtinere a acordului de mediu pentru Proiectul minier Rosia Montana. Interesul celor doua organizatii de a interveni in aceasta cauza este unul legitim si justificat prin aceea ca pe parcursul procedurii de obtinere a acordului de mediu de catre RMGC ambele organizatii au promovat actiuni in instanta pentru suspendarea si anularea certificatelor de urbanism obtinute de catre RMGC si deci vizand suspendarea si incetarea procedurii de obtinere a acordului de mediu de catre aceasta. Ca urmare a admiterii cererilor de suspendare a certificatelor de urbanism 68/2004 si 78/2006, cele doua organizatii au formulat cereri si notificari pe seama MMDD, solicitand acestei institutii suspendarea procedurii de autorizare pana la solutionarea irevocabila a actiunilor in contencios administrativ in care se discuta legalitatea certificatelor de urbanism, acte administrative individuale care stau la baza tuturor procedurilor de autorizare intreprinse de catre RMGC in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru proiectul sau minier.  Cele doua organizatii considera ca prin suspendarea procedurii de obtinere a acordului de mediu, MMDD a aplicat corect prevederile legislatiei privind autorizarea lucrarilor de constructii si privind evaluarea impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu.

Consideram ca RMGC nu mai poate obtine din partea Curtii de Apel Bucuresti o decizie judecatoreasca prin care MMDD sa fie obligat la reluarea procedurii de autorizare mai sus mentionata deoarece prin efectul deciziei Curtii de Apel Alba pronuntate in Dosarul 1411/107/2007 privind nelegalitatea planurilor de urbanism de la Rosia Montana, MMDD va trebui sa returneze RMGC toata documentatia depusa o data cu cererea de acord de mediu. Mai mult decat atat, prin hotararea definitiva pronuntata in Dosarul 1245/117/2007, Tribunalul Cluj-Napoca a anulat certificatul de urbanism 78/2006 emis de catre Consiliul Judetean Alba pentru RMGC. 

Consideram de asemenea ca nu se justifica introducerea in cauza a functionarilor publici in persoana Ministrului Mediului Attila Korodi si a Secretarului de Stat Silviu Stoica, deoarece RMGC nu poate sustine si dovedi prejudiciul produs de decizia de suspendare a procedurii si la repararea caruia acestia sunt chemati prin introducerea in cauza. Consideram ca in intervalul dintre decizia MMDD de suspendare a procedurii si pana la momentul de fata, chiar in absenta unei decizii de suspendare a procedurii, RMGC nu si-ar fi obtinut acordul de mediu. Aceasta pentru ca documentatia depusa de catre RMGC comporta mult mai multe lipsuri care fac imposibila emiterea acordului de mediu. Ca si un exemplu, RMGC nu are un Plan Urbanistic Zonal Modificat pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana aprobat si pentru care sa se fii realizat o evaluare strategica de mediu (Procedura SEA). Potrivit prevederilor Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul (Art. 32, alin 1), ale Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii (Art. 7) si ale Ordinului Ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor 117/2006 emis in aplicarea HG 1076/2004 privind evaluarea de mediu pentru planuri si programe (paragraful 3.12, pct. 1), lipsa unei asemenea documentatii face imposibila emiterea acordului de mediu. 

Cele doua organzatii vor apela in continuare la toate mijloacele civice si legale pe care le au la dispozitie pentru a se asigura ca procedurile de autorizare ale proiectului Rosia Montana se fac cu respectarea deplina a legislatiei privind evaluarea de mediu, autorizarea lucrarilor de constructii, protectia patrimoniului cultural, precum si a drepturilor publicului la acces la informatii, participare publica si acces la justitie”.  

***

Mai multe informatii puteti obtine de la: Avocat Andreea Szabo (0745 617968) si Avocat Marius Harosa (0744 599 762).