Dincolo de frig, presă şi manipulare Roşia Montană nu e de vânzare

Timp necesar de citit
3 minutes
Ai citit până acum

Dincolo de frig, presă şi manipulare Roşia Montană nu e de vânzare

Bucureşti, 29 ianuarie 2012 - Sâmbătă, 28 ianuarie 2012, a avut loc în Piaţa Constituţiei din Bucureşti cea mai importantă acţiune de stradă a ultimilor ani pentru Campania Salvaţi Roşia Montană. La manifestaţie au participat peste 500 de români din întreaga ţară, care au protestat alături de localnici din Roşia Montană împotriva deciziei iminente a ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, de emitere a acordului de mediu pentru proiectul minier propus la Roşia Montană.
 

Protestul a început la ora 11 în Piaţa Constituţiei şi a continuat ulterior în Piaţa Universităţii, la borna kilometrului zero al democraţiei româneşti. Manifestaţii de susţinere a protestului din Bucureşti au avut loc concomitent şi în Cluj-Napoca, Braşov, precum şi în alte oraşe din ţară. Evenimentul din Bucureşti a fost deschis de preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, domnul Eugen David, care a mulţumit celor prezenţi pentru sprijinul lor. Solidaritatea celor ce susţin campania este deosebit de importantă în aceste momente cruciale pentru soarta Roşiei Montane şi pentru continuarea luptei de rezistenţă a localnicilor, care de 15 ani îşi apără drepturile în ciuda ignoranţei autorităţilor locale şi  a presiunilor constante ale companiei Roşia Montană Gold Corporation.

Discursul lui Eugen David a fost urmat de intervenţii ale altor membrii ai Asociaţiei Alburnus Maior din Roşia Montană şi Bucium, dar şi de cele ale unor activişti, reprezentanţi ai organizaţiilor cu un rol cheie în Campania Salvaţi Roşia Montană. 

„Ne exprimăm stupefacţia şi dezaprobarea faţă de efortul, de dimensiuni până acum nemaiîntâlnite, al unor televiziuni, publicaţii on-line şi chiar agenţii de ştiri pentru a dezinforma privitor la numărul de participanţi, mesajul şi ecoul public al demonstraţiilor de sâmbătă din Bucureşti şi al mişcării Salvaţi Roşia Montană în ansamblu. Chiar dacă suntem invizibili pentru presă, noi tot vom continua să transmitem că Roşia Montană nu e de vânzare. Noi nu vom pleca şi nu ne vom vinde pământurile, bisericile şi mormintele străbunilor. Aş vrea să văd acest lucru menţionat de presă şi discutat în talk-show-uri, nu poveşti despre profituri aberante şi locuri de muncă inventate”, a declarat Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior. 

„Viitorul nostru, al tuturor, depinde în mare măsură de modul în care vom şti să tratăm problema de la Roşia Montană. Corupţia, cenzura media, impunerea unei voinţe politice în detrimentul voinţei cetăţenilor, protejarea intereselor unui investitor străin în detrimentul proprietăţii oamenilor şi a patrimoniului naţional sunt probleme acute care se vor generaliza şi se vor acutiza dacă nu vom lupta cu toţii împotriva lor. Viitorul Roşiei Montane este viitorul României. Cum îl vom construi depinde doar de noi” a declarat Claudia Apostol, voluntar al Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Ca reacţie, ministrul mediului, deşi a fost invitat să participe şi să dialogheze cu cei prezenţi la manifestaţie, a emis un comunicat de presă prin care atenţia era îndreptată spre Ministerul Economiei şi problema locurilor de muncă. „Constatăm cu îngrijorare şi tristeţe, că la 12 ani de accidentul de la Baia Mare, ce se împlinesc pe 30 ianuarie, Ministerul Mediului alege o dată în plus să transfere responsabilitatea către alte autorităţi şi să ignore problemele grave de mediu pe care proiectul minier le-ar implica”, a completat Călin Caproş, vicepreşedinte Alburnus Maior.

Piaţa Constituţiei a răsunat de vocile celor peste 500 de participanţi la protest care au scandat mesaje adresate atât ministrului mediului, Laszlo Borbely, cât şi preşedintelui Traian Băsescu şi ministrului culturii, Kelemen Hunor care încearcă să grăbească avizarea proiectului minier: “Borbely, nu semna să dispară Roşia!”, “Munţii Apuseni sunt furaţi de Kelemen!”, “Băsescule nu uita, Roşia nu e a ta!”, “Săriţi cu toţii şi strigaţi tare, Roşia Montană nu e de vânzare!” precum şi multe altele.

Link-uri:

Discursul lui Eugen David - presedintele Asociatiei Alburnus Maior 

Discursuri: Mihnea Blidariu - muzician | activist, Eugen David - preşedinte Asociaţia Alburnus Maior, Adrian Dohotaru - activist | membru al Grupului pentru Acţiune Socială, Nicuşor Dan - preşedinte Asociaţia Salvaţi Bucureştiul

Campania Salvaţi Roşia Montană în Piaţa Universităţii

Campania Salvaţi Roşia Montană în Piaţa Universităţii  partea a 2-a

Motive contra proiectului minier de la Roşia Montană

Alte motive contra proiectului minier de la Roşia Montană

”NOI NU EXISTĂM PENTRU PRESĂ!" - un protest inedit al susținătorilor campaniei "Salvati Rosia Montana" adresat presei care cenzurează opoziția față de proiectul minier de la Roșia Montană. Protestul a avut loc în Piața Universității din București, 28 Ianuarie 2012.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să îi contactaţi pe:
Eugen David, preşedinte Alburnus Maior, tel. 0040 0740 280309,
Călin Caproş, vicepreşedinte Alburnus Maior, tel. 0040 0742 524387
E-mail: alburnusmaior@ngo.ro, web: www.rosiamontana.org

Devenită în timp cea mai mare campanie de mediu şi socială din România, Campania Salvaţi Roşia Montană reprezintă opoziţia faţă de proiectul minier de exploatare a aurului propus de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Acest proiect ar presupune deschiderea celei mai mari mine de aur de suprafaţă din Europa, prin distrugerea Roşiei Montane şi a unei zone importante a Munţilor Apuseni.

Asociaţia Alburnus Maior este iniţiatoarea Campaniei Salvaţi Roşia Montană. Asociaţia a fost fondată în anul 2000 de către locuitorii şi proprietarii din Roşia Montană care nu doresc proiectul minier peste casele, terenurile, bisericile şi cimitirele lor. În lupta împotriva proiectului minier s-au alăturat de-a lungul celor peste 10 ani, numeroşi susţinători. Azi, Campania Salvaţi Roşia Montană reuneşte sute de organizaţii şi foruri ştiintifice şi zeci de mii de persoane private care doresc păstrarea Roşiei Montane şi dezvoltarea durabilă a zonei, fără distrugerea provocată de proiectul minier.