FânFest 2011 - Lupta continuă la Rosia Montană!

Timp necesar de citit
4 minutes
Ai citit până acum

FânFest 2011 - Lupta continuă la Rosia Montană!

4 august 2011 - Roșia Montană te așteaptă între 12 și 14 august la ediția a VI-a a FânFest, cel mai mare festival din România organizat în exclusivitate pe bază de voluntariat. Timp de trei zile te poți bucura de peisajele Munților Apuseni, poți cunoaște istoria de 2.000 de ani a Roșiei Montane și pe oamenii locului și poți participa la numeroasele evenimente organizate cu această ocazie: concerte în aer liber, spectacole de teatru, proiecții speciale de film, conferințe, tururi ghidate prin localitate și împrejurimi, târguri de produse tradiționale culinare și de ”home-made”.

Venind la FânFest 2011 te poți convinge direct de valoarea extraordinară și unică a patrimoniului cultural  de aici, care i-a determinat pe experții români și internaționali să propună Roșia Montană pentru includerea în lista monumentelor UNESCO. De asemenea, participarea la festivalul  muzical-cultural FânFest 2011 este cel mai frumos mod în care poți protesta împotriva proiectului de distrugere iremediabilă a localității și în care poți susține varianta alternativă de dezvoltare durabilă, bazată pe valorificarea resurselor inepuizabile ale zonei – de la peisajele montane la galeriile antice romane, medievale și moderne, arhitectura tradițională, poveștile și legendele locului.

FânFest 2011 – selecțiuni din program (programul complet, informații legate de transport, cazare și campare le găsiți pe www.fanfest.ro):

1. Tururi ghidate

Pentru că unul dintre principalele scopuri ale FânFest este cunoașterea localității și a zonei, în fiecare zi a festivalului participanții vor avea la dispoziție ghizi care vor facilita vizitarea celor mai importante obiective ale localității și din împrejurimi: bisericile, tăurile, situl arhitectural protejat Roșia Montană, galeriile romane. Seara, participanții vor putea asculta poveștile și legendele locului, de la cele cu vâlve și hoți de aur până la cele legate de bătăliile care s-au purtat aici în timpul Revoluției de la 1848.

2. Concerte în aer liber

Toropeala de peste zi, condimentată cu muzică de DJ, în capițele cu fân din zona lounge-ului va fi înlocuită pe înserat de concertele live de la scena Tăul Brazi. Vineri, sâmbătă și duminică vor fi prezenți Luna Amară, Sarmalele Reci, Aria Urbană, Alternativ Quartet, Mojo Barells Band, Junetrip, Trupa OM, Maya, Adhoc, Dusty old records, Fierbințeanu și alții, iar spre dimineață petrecerea va continua cu mixurile eclectice ale DJ-ilor: Kaya Sound, Limun, Atomic Midget, Injektah, Mihai Liquid, Djubei, Dj Padre, Burner Greene, Yogi, Koko, Tabac & Phla feat Pietonu' și ale Vj - Flowerstepper & Spacebunny.

3. Spectacole eveniment

“Roșia Montană, pe linie fizică și politică”, este un spectacol montat de grupul Dramacum la Teatrul Maghiar din Cluj în 2010. La Roșia Montană va fi prezentată o variantă inedită a piesei - povestea spectacolului, modul în care, pornind de la un proiect artistic, autorii au descoperit Roșia Montană și cum i-a influențat și schimbat acest lucru. ”Coloana sonoră” a reprezentației va fi asigurată de Bobo, de la Fără Zahăr.
”Școala noastră”, un documentar eveniment, regizat de Mona Nicoară și Miruna Coca Cozma, e o poveste despre țigani. Dar și despre ipocrizie. Ipocrizie inconștientă, desprinsă din gesturi mici, din cuvinte și ridicări de voce, care trădează incapacitatea de a-i privi, de a-i trata și de a le oferi șanse egale reale copiilor romi pe care pretindem că vrem să-i ajutăm.
Acestor două evenimente li se va adăuga un mini-festival de filme cu tematică socială și de mediu, care vor fi proiectate în fiecare dintre cele trei seri în spațiul public al Pieței Vechi din Roșia Montană.

4. Conferințe & workshop-uri

Patrimoniul cultural și modul în care acesta poate fi valorificat economic în beneficiul comunității va face obiectul unor prezentări și dezbateri pornind de la studii de caz – Roșia Montană (arhitecți Virgil Apostol și Ștefan Bâlici – ARA) și Rimetea (arhitect Eugen Pănescu - Planwerk). Antropologul Vincze Eniko va prezenta și modera workshop-ul ”Rasism de mediu”, iar jurnalistul Mihai Goțiu va face o analiză a modului în care cazul Roșia Montană a fost prezentat în mass-media națională și internațională. Grupul pentru Acțiune Socială (GAS) și membri ai Campaniei Salvați Roșia Montană vor prezenta moduri concrete în care fiecare cetățean se poate implica activ în luarea deciziilor în probleme care îl privesc sau de care este interesat.

5. Târguri

Târgul de produse culinare tradiționale și cel de produse realizate manual nu vor lipsi de la ediția a VI-a a FânFest.

Menționăm că toți artiștii și invitații împărășesc dedicația și dorința de implicare specifică activiștilor campaniei, astfel încât participarea lor în cadrul festivalului este pro-bono. Mai mult, festivalul se desfășoară fără taxă de participare pentru public și este bazat în exclusivitate pe munca voluntară a organizatorilor și pe donații private, într-o mare parte primite de la persoane fizice.

“FânFest 2011 este o oportunitate pentru experiențe culturale noi - un loc unde publicul poate interacționa liber cu artiștii și diferitele lor forme de manifestare creând un "muzeu fără pereţi". Îi invităm pe susținătorii campaniei să fie alaturi de noi pentru a învăţa, a dansa, a cânta, a se plimba și a cunoaște o lume nerăbdătoare să se lase descoperită. Astfel, ei vor realiza ceea ce Roșia Montană merită să fie: un spațiu cultural viu, la dispoziția publicului ca parte a patrimoniului universal UNESCO”, a declarat Luminița Dejeu, unul dintre organizatorii festivalului.

“FânFest este o reprezentare a credinței că dacă vrei, orice e posibil. Eu, ca locuitor al Roșiei Montane am ales să lupt pentru tot ceea ce se întinde în fiecare zi în fața ochilor mei: munți, galerii romane, case de patrimoniu. Vreau ca aceste lucruri să continue să existe, să trăiască, nu din amintirea unor fotografii ci prin voința noastră, a tuturor, de a le îngriji, păstra și transmite cu mândrie unor generații viitoare. Iar toate acestea nu se pot face nici cu jumătăți de măsură, nici doar la modul declarativ. Adevărul este că în jurul Roşiei Montane au existat tot timpul oameni ca voi, care au apărat-o, şi ştim că sunteţi lângă noi şi acum, ca întotdeauna. Iar puterea dumneavoastră este și puterea mea și împreună vom reuși să păstrăm Roșia Montană”, este mesajul transmis participanților de către Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Aşadar, vă aşteptăm pe 12, 13 şi 14 august la FânFest Roşia Montană 2011, cu muzică, teatru, film, sport, activism, voie bună şi optimism!
Dacă ei plătesc pentru orice, nouă ne pasă pe gratis!

Pentru mai multe informații vă rugăm să o contactați pe  Roxana Pencea (relații cu presa) la numărul de telefon 0723 024 300 și/sau să descărcați programul complet pe de site-ul www.fanfest.ro.

Roșia Montană, 4 august 2011                            Campania ”Salvați Roșia Montană!”