Fostul Ministru al Mediului, Attlia Korodi recomandă încetarea proceduri de evaluare a proiectului Roșia Montană

Timp necesar de citit
1 minute
Ai citit până acum

Fostul Ministru al Mediului, Attlia Korodi recomandă încetarea proceduri de evaluare a proiectului Roșia Montană

Rosia Montana, 3 mai 2012 – Ministrul demis al Mediului, Domnul Attila Korodi a anuntat azi rezultatele unei analize juridice a efectelor pe care decizia Curtii de Apel Alba de anulare a planurilor de urbanism ale Comunei Rosia Montana le are asupra procedurii de evaluare a Proiectului Rosia Montana. Analiza juridica recomanda oprirea intregii proceduri de evaluare a proiectului minier propus la Rosia Montana.

“Astazi mi-au parvenit rezultatele analizei cerute in problema Rosia Montana. Juristii consultati de noi afirma ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si recomanda Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil", a declarat Ministrul Attila Korodi citat de Mediafax.
 
Potrivit comunicatului de presa Mediafax, auditul a fost realizat de Societatea Civila de Avocati “Leaua si Asociatii” care a reprezentat Ministerul Mediului in toate litigille pe tema proiectului de la Rosia Montana. Auditul si concluziile sale au fost preluate de Directia Juridica a ministerului.

Ministrul este de asemenea citat aratand aceea va recomanda viitorului ministru al mediului sa implementeze recomandarile auditului. Potrivit Domnului Attila Korodi, viitorul ministru ar trebui sa inainteze aceasta analiza Comitetului de Analiza Tehnica pentru ca acesta sa ceara clarificari suplimentare de la companie sau sa ia masurile necesare.
 
Pe data de 5 aprilie 2012 Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Rosia Montana, votate de Consiliul Local Rosia Montana prin Hotararea nr. 1 din ianuarie 2009. Comunicatul de presa integral emis de Alburnus Maior la acea data poate fi accesat aici.
 
Ministerul Mediului a solicitat o analiza juridica pentru a lua o decizie privind stoparea evaluarii proiectului minier propus la Rosia Montana ca efect al deciziei irevocabile a Curtii de Apel Alba.

'Concluziile auditului judiciar sunt in totala concordanta cu prevederile legale la care am facut si noi referire atunci cand am anuntat ca vom solicita ministerului sa sisteze orice procedura de evaluare a Proiectului de la Rosia Montana', a declarat Domnul Eugen David, Presedintele Alburnus Maior.

***

Mai multe informatii pot fi obtinute de la numarul de telefon 0741137266 sau adresa de e-mail alburnusmaior@ngo.ro