Guvernul a decis: companiile miniere sunt mai presus de lege

Timp necesar de citit
2 minutes
Ai citit până acum

Guvernul a decis: companiile miniere sunt mai presus de lege

Roșia Montană, 28 august 2013 – Guvernul a votat ieri în ședință proiectul de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România. Ca urmare a acestui fapt, Parlamentul României, la inițiativa Guvernului, se pregătește să voteze în timp record un proiect devastator pentru România.
Legea specială propusă de guvern stipulează asltfel că pentru proiectul propus la Roșia Montană compania nu mai trebuie să respecte nici o lege, statul român acordând toate derogările necesare și obligându-se să dea toate avizele pentru începerea proiectului în afară tuturor procedurilor legale în vigoare. 
Principiul separării puterilor în stat e încălcat prin avizarea de catre Parlament (Legislativ) a unui proiect minier ce ar trebui să se supună normelor și procedurilor Executivului, în urma unei analize critice și tehnice a specialiștilor. Prin transferarea către Parlament a acestei decizii, departe de a fi un act democratic, proiectul minier urmează să fie aprobat prin votul parlamentarilor, oameni politici ce nu dețin pregătirea profesională necesară sau informația deosebit de complexă ce trebuie parcursă. Miile de pagini de informație tehnică cuprinse în studiul de impact asupra mediului și  rapoartele independente depuse de specialiști ai societății civile vor fi evitate rapid printr-un vot politic sau aleatoriu. Complicata procedură de evaluare a impactului de mediu a proiectului minier (procedură inițiată în 2004 și aflată în desfășurare) este pur și simplu anulată. Mai mult, acest demers din Parlament aduce grave schimbări legislative de natură derogatorie, necesare în mod obligatoriu pentru transformarea unui proiect minier ilegal într-unul acceptat aparent democratic. 
Atitudinea de subjugare a Guvernului român în profitul companiei miniere este deplină și conduce la acte deosebit de grave precum prejudiciarea interesului național și anularea suveranității justiției.

Chiar dacă este vorba de un proiect privat, acesta este declarat de interes public naţional deosebit (Art. 1, pct. 2), urmând ca cei care se opun proiectului să fie expropriați (Art. 62.)
Roșia Montană Gold Corporation poate deveni proprietarul sau concesionarul oricărui imobil necesar exploatării miniere asupra cărora statul român deţine un drept de proprietate în numai 45 de zile de la solicitare si fara nicio licitatie publica (Art. 4, pct. 7). În cazul in care un act sau o procedura de avizare a RMGC a fost anulata, autoritatile au obligatia de a elibera RMGC in nu mai putin de 30 de zile un act sau aviz nou care sa-l inlocuiasca pe cel anulat (Art.4, pct. 9, lit.a). Titularul licenţei de exploatare poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier, în scopul protejarii acestora (Art. 5, pct. 4). 
Acestea sunt doar câteva din zecile din prevederile ce încalcă drepturile cetățenilor români în fața companiei miniere.
„Guvernul îi prostește pe parlamentari. Așa cum nu se votează asupra modului de realizare a unei intervenții chirugicale pe inimă, tot așa este de neconceput supunerea la vot, în afara procedurii legale de autorizare, a unui proiect pe bază de cianuri cu potențial devastator asupra țării și asupra noastră, a locuitorilor din Roșia Montană. Chiar dacă legea trimisă de către Guvern în Parlament este cu dedicaţie pentru Roşia Montana Gold Corporation, menită să îndepărteze unul câte unul obstacolele juridice întâmpinate de companie, odată votată ca lege, ea va afecta direct viaţa fiecărui cetăţean român.”, a declarat Călin Caproș, vicepreședinte Alburnus Maior.
„Vom face astfel încât parlamentarii din toată țara să știe ce votează și să afle totodată că votul lor nu este lipsit de urmări. Toți cei ce cred în libertate trebuie să-și vadă parlamentarii aleși. Azi am văzut cum niște inconștienți lași au votat pe ascuns propunerea unei legi fără să stea nici măcar o secundă să evalueze consecințele sale. Guvernul Ponta uită că cei ce nu țin cont de voința poporului sfârșesc rău. Le vom reaminti! Vom lupta prin TOATE mijloacele posibile pentru a ne păstra și apăra pământul și libertatea. Membrii Guvernului și Parlamentului sunt din acest moment singurii răspunzători pentru evolutia evenimentelor, orice va presupune asta!”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.  

Pentru mai multe informații, Eugen David, email: alburnusmaior@ngo.ro, mobil: 0740-280309.