"La Gruber", primul hostel din Roşia Montană

Timp necesar de citit
1 minute
Ai citit până acum

"La Gruber", primul hostel din Roşia Montană

10 septembrie 2008 - Nimeni nu se aştepta ca într-o localitate, unde 80 la sută din populaţie a plecat, să se deschidă o pensiune. Uneori imposibilul se întâmplă, acest proiect fiind bine primit de localnici, care sunt siguri că vor reuşi să atragă mai mulţi turişti.

Andrei Gruber, proprietarul hostelului a lucrat timp de un an la acest proiect, care a avut inaugurarea sambătă, 30 august. La aceasta au fost prezenţi sătenii, precum şi unii ecologişti, care au venit să petrecă sfârşitul de săptămână la Roşia Montană. Proprietarul a ţinut un scurt discurs în care le mulţumea persoanelor care l-au sprijinit şi a închinat un pahar în cinstea celor prezenţi la eveniment. Eugen David, preşedintele Alburnus Maior, a declarat că intenţionează să deschidă şi el o pensiune peste câţiva ani.

Anul acesta nu s-a ţinut Fân Fest, dar oamenii nu au întârziat să apară. Nu au fost în număr mare ca şi anii trecuţi, dar au petrecut cum au ştiu ei mai bine. Eugen David, a precizat că anul acesta nu a organizat Fân Festul fiindcă sătenii în loc să investească bani pentru salvarea Roşiei Montane, îi cheltuiau. Organizarea unui eveniment de acest gen costă aproximativ 100.000 de euro.

Această investiţie vine în ajutorul Roşiei Montane, fiindcă zilnic mulţi turişti vizitează aceste meleaguri. Proiectul va rezolva problema cazării şi vizitatorii vor avea ocazia să fac un popas în "lumea aurului". Afacerea se va extinde în funcţie de numărul de solicitanţi. Numărul turiştilor a crescut considerabil în ultimii ani, cei mai mulţi fiind dornici să viziteze galeriile romane, contra sumei de 6 lei/persoană.

Facilităţile oferite de primul hostel din Roşia Monatană

Hostelul La Gruber oferă şase locuri de cazare, la preţul de 10-12 euro/noapte. Pensiunea are 3 paturi supraetajate, baie cu cabină de duş, bucătărie, terasă şi conexiune wireless gratuită. De asemenea, turiştii vor avea parte de un mic dejun tradiţional şi de serviciu de spălat vase. Pensiunea este situată în centrul Roşiei Montane, în apropiere de monumentele istorice "Piatra Corbului" şi "Piatra Despicată". Hostelul are vedere de la drumul principal către Centrul Vechi al Roşiei Montane.

06.09.2008,
Autor: Corespondenţă de la Codina SABĂU
Sursa: www.crisana.ro