Mesajul lui Alexandru Popescu în fața Parlamentului European

Timp necesar de citit
2 minutes
Ai citit până acum

Mesajul lui Alexandru Popescu în fața Parlamentului European

3 decembrie 2014

Stimați membri ai Parlamentului European,

Mă numesc Alexandru Popescu și sunt din România. Vin dintr-un colț al Europei unde valori precum respectul pentru natură sau pentru cetățeni suferă teribil în ultimii ani. Am asistat neputincios ani în șir la distrugerea comunităților locale, a munților, a apelor, a viitorului copiilor noștri. Neputința mea, ca simplu cetățean al unei Europe de la care așteptam totul, a atins recent o limită care m-a determinat să fac uz tocmai de drepturile mele cetățenești pentru a lupta, în granițele neputințelor mele, pentru tot ce poate părea pentru mulți o sumă de cauze pierdute.

Așa cum îmi recomandă Constituția țării din care vin, am dreptul și obligația să îmi apăr țara. De multe ori am fost nevoiți să o facem tocmai împotriva celor care o conduc. Am protestat, alături de zeci și sute de mii de oameni toamna trecută împotriva deciziilor unui guvern corupt de a sacrifica prin minerit cu cianuri o bucată din România. Vocea celor lângă care am avut onoarea să mă alătur în stradă a răsunat în sute de orașe în Europa și în lume. Vocea lor nu a tăcut! Vocea lor strigă în continuare nu doar împotriva cianurii ci și a corupției care plănuia ca un proiect privat să ajungă literă de lege în România. Chiar în acest moment, aceleași autorități corupte ascund opiniei publice actele de autorizare ale unei mine cu cianuri la Certej, în România și dau frâu liber construirii minei, în total contrasens cu legea și în dispreț total față de opinia cetățenilor, larg și fără echivoc exprimată.

Vocile lor strigă împotriva gazelor de șist, o plagă care a copleșit România și care a ajuns să calce în picioare oameni, cu tot cu drepturi și libertăți. România se află sub asediul firmelor de prospecțiuni și ale forțelor de ordine care le apără la ordinul autorităților împotriva cetățenilor care nu și-au dat vreodată acordul ca proprietățile lor să fie prospectate pentru gaze de șist. În urmă cu un an, pe 2 decembrie 2013, la Pungești în județul Vaslui, armate de jandarmi descindeau împotriva localnicilor unui sat care au îndrăznit să se împotrivească construirii unei sonde de explorare. Asediul a durat câteva luni iar reprimarea agresivă împotriva propriilor cetățeni nu este anchetată, în ciuda a numeroase luări de poziție din partea societății civile sau a comunității internaționale.

Cu ce te poți lupta în fața unui astfel de asediu, în fața unui astfel de dispreț față de cetățean și față de valorile europene? Mereu am fost de părere că propriile drepturi ca cetățeni sunt arme suficiente. Așa că, înarmat cu dreptul la petiționare și cel la liberă circulație, am pornit din Ploiești, localitatea mea de domiciliu, pe jos, spre Parlamentul European de la care aștept să reinstaureze respectul pentru lege și drepturi. Am parcurs peste 3000 de kilometri, am întalnit sute de oameni care astfel au aflat că ”Românii nu vor cianură și gaze de șist!” – acesta fiind și motto-ul acestei călătorii.

Poate veți privi inițiativa mea ca pe un gest extrem. Vă provoc să o priviți ca pe o metaforă, dar una strigată cu toată convingerea. Vă provoc să ascultați părerea cetățenilor Uniunii Europene pentru că viitorul Europei ei îl vor duce în spate. Vă rog pe dvs., stimați euro-parlamentari, destinatari ai întregului meu demers și a acestei scrisori, depuneți toate eforturile pentru ca mineritul cu cianuri și exploararea gazelor de șist prin fracturare hidraulică să nu mai reprezinte un clivaj enorm între ceea ce cetățenii își doresc și ceea ce autoritățile se ambiționează să promoveze. Iar acest lucru se poate face într-un singur fel: ascultați vocea celor mulți – interziceți folosirea cianurii în minerit și exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică! Este singura strategie care poate pune bazele unui viitor durabil în Europa!

Alexandru Popescu, cetățean al Uniunii Europene.

Fotografii aici.