Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor transmite prim-ministrului Cioloș: DA pentru interzicerea cianurii în minerit

Timp necesar de citit
1 minute
Ai citit până acum

Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor transmite prim-ministrului Cioloș: DA pentru interzicerea cianurii în minerit

21 aprilie 2016 – Într-o adresă oficială comunicată rețelei Mining Watch România, ministrul mediului, Cristiana Pașca Palmer, anunță că a transmis în data de 11.04.2016 Guvernului României – Departamentul Relația cu Parlamentul, punctul său de vedere, prin care susține adoptarea proiectului de lege Pl-x nr. 429/2007, proiectul legislativ de interzicere a cianurii.

21 aprilie 2016 - Opinia avizată a ministerului mediului va sta la baza punctului de vedere al Guvernului Cioloș privind interzicerea cianurii în minerit în țara noastră. Acesta a fost solicitat Guvernului încă din luna decembrie. Amânarea formulării unui punct de vedere a avut drept efect blocarea procesului decizional al Parlamentului. Votul Camerei Deputaților ar putea duce la transpunerea dorinței ferm exprimate de cetățenii României de interzicere definitivă a folosirii cianurilor în minerit[1].

Punctul de vedere transmis de ministerul de resort Guvernului României reflectă totodată și rezoluția Parlamentului European din mai 2010 care solicita interzicerea utilizării cianurilor în minerit pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Deja parlamentele naționale ale mai multor state membre ale UE, precum Slovacia, Republica Cehă și Ungaria, au interzis exploatările miniere pe bază de cianuri.

Propunerea legislativă de interzicere a cianurii în minerit a fost introdusă în Parlamentul României în 2007. Aceasta a stat în sertarele Camerei Deputaților până în decembrie 2015 când plenul a votat retrimiterea ei către Comisa de Industrii pentru un nou raport. În același timp, Comisia a solicitat Guvernului Cioloș formularea unui nou punct de vedere, referitor la interzicerea cianurii în minerit.

Ministrul mediului a avut curaj să înfrunte industria minieră pe problema interzicerii cianurii. Rămâne de văzut dacă și prim-ministrul Cioloș se va dezice de râurile de cianură care amenință sănătatea satelor și orașelor din Munții Apuseni și din Maramureș și va lua o decizie corectă pentru viitorul României,” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Pentru mai multe informații: Roxana Pencea,  mobil: 0723-024300, e-mail: contact@miningwatch.ro

 

Tags: