Nici un proiect minier in Rosia Montana

Timp necesar de citit
2 minutes
Ai citit până acum

Nici un proiect minier in Rosia Montana

Rosia Montana, 12 iunie 2004  – Doamna Speranta Ianculescu, Ministrul roman al Mediului si Miklos Persanyi, omologul sau maghiar au vizitat ieri Rosia Montana. Scopul vizitei lor a fost acela de a afla daca exista un proiect de exploatare a aurului propus de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In special, delegatia a dorit sa cunoasca mai multe detalii despre stadiul actual al dezvoltarii operatiunii.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) care este detinuta in proportie de 80% de compania din Canada Gabriel Resources (TSX:GBU) intentioneaza sa realizeze la Rosia Montana cel mai mare proiect de extragere a aurului la suprafata din Europa acesta presupunand, printre altele, stramutarea involuntara a peste 2000 de oameni. Inca de la inceputul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri si probleme operationale, incluzand opozitie locala, nationala si internationala din partea atat a societatii civile cat si a institutiilor experte.

Delegatia oficiala a ajuns ieri in Rosia Montana la ora 11.00. Conform programului oficial, vizita ar fi trebuit sa inceapa cu o prezentare a proiectului de catre RMGC. Cu toate acestea, delegatia a mers sa viziteze exploatarea actuala a Minvest, compania miniera de stat. A vizitat apoi muzeul minier din Rosia Montana si galeriile romane situate in masivul Orlea. La iesirea din muzeu, ambii ministrii au facut declaratii catre presa. “Nu stiu nimic despre planul unei viitoare exploatari”, a spus Doamna Ministru Ianculescu. “Astept ca RMGC sa intocmeasca un studiu de fezabilitate. Numai dupa doi sau trei ani de analiza ma voi putea pronunta in privinta calitatii proiectului,” a spus dumneaei. “Dat fiind accidentul de la Baia Mare din 2000, suntem ingrijorati de posibilitatea contaminarii apelor cu cianura. Guvernul maghiar s-ar bucura sa nu vada aceasta investitie facuta; pentru ca numai asa ar fi eliminate complet toate riscurile,” a spus Domnul Ministru Persanyi. “Cu toate acestea, daca ar fi ca acest proiect sa se realizeze, oferim asistenta din partea expertilor nostri in elaborarea unui studiu de protectie a mediului,” a concluzionat dumnealui.

Mai tarziu in cursul dupa-amiezii, delegatia s-a indreptat catre Alba Iulia, resedinta de judet. La ora 18.00 ambii ministrii au fost de acord sa intalneasca mai multi jurnalisti. Dupa ce au intarit cateva dintre declaratiile facute mai devreme, Doamna Ministru Ianculescu a subliniat din nou faptul ca nu exista un proiect al RMGC. A fost apoi intrebata de catre un jurnalist canadian cum vor reactiona actionarii Gabriel Resources la asemenea vesti cand se vor intalni peste patru zile la Toronto pentru AGA a companiei. Intrebarea a ramas fara raspuns. Un corespondent maghiar al ‘IndyMedia’ a intrebat-o apoi pe doamna Ministru Ianculescu despre actuala si controversata relocare si stramutare a populatiei din Rosia Montana. Un membru al delegatiei romane a raspuns, spunand ca aceasta este o chestiune separata si nimic altceva decat un fel de tranzactii imobiliare.  Corespondentul maghiar a replicat ca nu a auzit niciodata ca pentru o asemenea intreprindere sa fie nevoie de o companie miniera si ca zona sa trebuiasca sa fie transformata intr-o zona industriala si intr-un final a intrebat daca proiectul minier se poate realiza in cazul in care asa-numitele “tranzactii imobiliare” esueaza. Intrebarea sa a ramas fara raspuns.

Intrebat de impresiile sale despre Rosia Montana, Domnul Ministru Persanyi a raspuns prin urmatoarea anecdota: “Cand vizitam Rosia Montana m-am gandit tot timpul cat de minunat este acest loc. Arata ca si Elvetia; desi casele aici arata destul de saracacios. Cu toate aceastea, Romania este o tara bogata, atat in resurse cat si in peisaj. Si am continuat sa ma gandesc ca, daca acest proiect s-ar realiza, atunci in 20 de ani de acum incolo, aurul care este acum sub aceste case va sfarsi in Elvetia.”

Mai multe informatii pot fi obtinute de la Dragos Nacu, purtatorul de cuvant al delegatiei romane la  0721 797195 si Csaszar Tibor, purtatorul de cuvant al delegatiei maghiare la +36 30 297 1213