Planuri pentru un viitor durabil la Rosia Montana

Timp necesar de citit
2 minutes
Ai citit până acum

Planuri pentru un viitor durabil la Rosia Montana

Rosia Montana, 30 ianuarie 2008 - Consiliul Local Rosia Montana se va intruni maine pentru a dezbate si vota oportunitatea actualizarii Planului de Urbanism General (PUG) pentru comuna Rosia Montana ca urmare a celor 100 de petitii inaintate de localnici de la Rosia Montana. Prin petitiile in cauza se solicita adoptarea de catre Consiliul Local a unui PUG actualizat care sa permita pe teritoriul Comunei Rosia Montana dezvoltarea de activitati, servicii si infrastuctura incompatibile cu proiectul minier Rosia Montana cum ar fi cele in agricultura, servicii, turism, etc. Petitiile solicita de asemenea delimitarea de zone in care urmeaza a se efectua lucrarile de ecologizare ale companiei de stat Minvest ca urmare a activitatilor sale miniere de exploatare in perimetrul Rosia Montana, precum si lucrari de reabilitare si protejare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane. 

Planul de Urbanism General (PUG) al Comunei Rosia Montana a fost finantat integral de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si aprobat de catre Consiliul Local Rosia Montana in luna iulie 2002 cu scopul de a permite demararea obtinerii autorizatiilor proiectului minier, interzicand in acelasi timp realizarea oricaror alte activitati economice la Rosia Montana. S-a blocat astfel orice initiativa locala de dezvoltare a unor activitati in domeniul turismului, agriculturii si serviciilor deoarece s-a interzis construirea de noi imobile inclusiv pe proprietati private , lipsind de continut drepturile constitutionale la viata privata si libera initiativa economica a populatiei din zona. 
Inca de la momentul intrarii sale in vigoare, membrii Alburnus Maior au criticat acest plan de urbanism datorita nelegalitatilor flagrante care au stat la baza adoptarii sale, dar au si perceput modificarea sa ca si o conditie de baza pentru dezvoltarea alternativa mineritului la Rosia Montana. Ca urmare a unui proces initiat de Asociatia Alburnus Maior, Curtea de Apel Alba a admis, printr-o sentinta judecatoareasca irevocabila , nelegalitatea planului de urbanism votat de Consiliul Local in iulie 2002. 
In cadrul proiectului Organizare Comunitara la Rosia Montana - proces de facilitare comunitara implementat de catre Alburnus Maior si finantat de Banca Mondiala prin Programul de Granturi Mici – s-au identificat pasi concreti prin care comunitatea locala sa se mobilizeze pentru a rezolva problemele pe care le considera stringente. Modificarea planului de urbanism a fost prioritatea identificata de cei chestionati, principalele argumente  in sprijinul acestei alegeri fiind: lipsa acordulului localnicilor privind introducerea gospodariilor respective in zona industriala la adoptarea PUG-ului in 2002, depasirea termenelor stabilite prin PUG privind stramutarea populatiei ceea ce ar trebui sa duca in consecinta si la ridicarea interdictiilor de construire pentru populatia ramasa, dreptul garantat prin Constitutie la libera initiativa economica etc. 
Ca replica la demersul localnicilor pe langa Consiliul Local, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) , compania care intentioneaza sa realizeze la Rosia Montana proiectul minier mai-sus mentionat, a adresat o scrisoare oficiala  Consiliului Local prin care ii atentioneaza pe consilierii locali ca ar putea suporta personal daunele pe care modificarea planului de urbanism le-ar putea aduce proiectului minier. Pe langa faptul ca aceasta actiune nu pare constanta cu sustinerile companiei de a avea un parteneriat cu comunitatea locala, inerente unui proces de dezvoltare durabila la Rosia Montana, compania isi intemeiaza sustinerile din adresa catre Consiliul Local pe faptul ca detine o licenta de concesiune pentru exploatare in perimetrul Rosia Montana. In realitate, aceasta licenta a fost obtinuta prin transfer de la Minvest si a prevazut exploatarea unui mic perimetru de la Rosia Montana – Masivele Carnic si Cetate – activitate de exploatare care de altfel s-a incheiat la solicitarea RMGC in iunie 2006.    
"Asociatia Alburnus Maior a incercat in ultimii 6 ani sa ii incurajeze pe localnici sa isi dezvolte afaceri alternative mineritului.  Desi eforturile depuse au fost constante, rezultatele au fost putin vizibile din cauza faptului ca nimic din ce era alternativ mineritului nu se putea desfasura legal pe teritoriul Rosiei Montane. Nu este nici legal, nici moral ca intr-un stat democratic o zona sa fie la nesfarsit rezervata unei afaceri cladite pe coruptie si pe incalcarea drepturilor constitutionale ale oamenilor afectati, iar acestor oameni sa nu li se permita sa-si construiasca nici pe proprietatea privata nici un fel de imobil. Asociatia ii va sprijini in continuare pe localnicii care vor sa isi dezvolte afaceri alternative mineritului, precum si pe cei care vor sa isi revendice in instanta drepturile lor constitutionale la libera initiativa economica si viata privata", a declarat Sorana Olaru Zainescu, Coordonator Dezvoltare Durabila Alburnus Maior.

***

Mai multe informatii puteti obtine de la: Sorana Olaru Zainescu la 0745 188 444 sau de la adresa de e-mail alburnusmaior@ngo.ro

 Note:
Acesta este numai un exemplu despre cum dezvoltarea locala este blocata la Rosia Montana prin declararea zonei ca mono-industriala, exclusiv rezervata proiectului minier. 
Decizia Curtii de Apel Alba-Iulia pronuntate in Dosarul 1411/107/2007 la data de 21.01.2008
Textul integral al petitiei poate fi accesat aici. :
Scrisoare Rosia Montana Gold Corporation catre Consiliul Local Rosia Montana

Categorie: