Poziția Alburnus Maior ref. blocarea dosarului Roșia Montană la UNESCO

Timp necesar de citit
1 minute
Ai citit până acum

Poziția Alburnus Maior ref. blocarea dosarului Roșia Montană la UNESCO

Asociația Alburnus Maior de la Roșia Montană a luat cunoștință de decizia recentă a Guvernului Dăncilă de a solicita UNESCO blocarea procedurii aflate în desfășurare de includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului în Pericol justificată prin valoarea universală absolut unică a galeriilor romane pe care le găzduiește. Alburnus Maior nu renunță la susținerea sa pentru includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial.

Dat fiind caracterul total neserios și inconștient al gestului pe care Guvernul Dăncilă tocmai l-a făcut, Asociatia Alburnus Maior nu poate răspunde decât în felul următor: în replică la solicitarea guvernului, Alburnus Maior cere UNESCO să evalueze, de urgență, posibilitatea de a include pe lista ”în pericol” chiar Guvernul Dăncilă. În sprijinul acestei propuneri adăugăm și câteva argumente legate de respectarea criteriilor de includere prevăzute de Convenția UNESCO. 
- Guvernul Dăncilă este cu siguranță autentic și unic în lume. O simplă analiză comparativă va releva imediat că este singurul guvern din istoria Umanității care cere UNESCO să retragă un dosar care a primit deja recomandare de includere în patrimoniul mondial. 
- Guvernul Dăncilă sta un pic mai prost la criteriul integrității, dar este de apreciat că este o structură monolit, greu de deturnat și perturbat de la misiunea și planul de guvernare asumate, deci are un potențial semnificativ.
- Guvernul Dăncilă este o în sine manifestare reprezentativă pentru o perioadă istorică, cu șanse mari să modeleze definitiv și irevocabil evoluția social-economico-culturală a acestei zone a Europei.

Dupa cum se vede, Guvernul Dăncilă poate cu ușurință să candideze la un loc pe Lista, nu e cazul să compromită, noaptea ca hoții, locul pe care Roșia Montană îl merita în UNESCO.