Proiectul Minier Rosia Montana - Minus 39 Puncte de Foraj

Timp necesar de citit
1 minute
Ai citit până acum

Proiectul Minier Rosia Montana - Minus 39 Puncte de Foraj

Rosia Montana, 17 noiembrie 2005 - Curtea de Apel Alba-Iulia a suspendat ieri efectele juridice ale acordului de mediu pentru 39 de puncte de foraj la Rosia Montana.

Sentinta este irevocabila. Rosia Montana Gold Corporation a incercat inca din 2003 sa obtina toate acordurile necesare pentru acest proiect de foraje si decizia de ieri este rezultatul unei actiuni in justitie introduse de Alburnus Maior. Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta in proportie de 80% de catre Gabriel Resources (TSX: GBU), o companie miniera canadiana de mica dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. Restul de 20% din actiuni sunt detinute de Minvest, o companie miniera de stat. Inca de la inceputul sau, acest aranjament a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international. Compania miniera Newmont (NTSE: NEM) detine 10.8% din actiunile Gabriel Resources.

Agentia de Protectie a Mediului Alba a emis acordul de mediu pentru cele 39 de puncte de foraj fara o evaluare corecta a impactului proiectului asupra mediului, populatiei si patrimoniului cultural. In plus, Agentia de Protectie a Mediului nu a luat in considerare comentariile bine-motivate ale publicului interesat, printre care s-au aflat numeroase contestatii formulate de localnici din Rosia Montana. In cursul dezbaterilor, Alburnus Maior a dovedit faptul ca acordul de mediu pentru proiectul de foraje va provoca prejudicii ireversibile si semnificative. Acestea includ defrisari masive, secatuirea unor importante surse de apa, precum si riscuri semnificative la adresa populatiei locale si unor zone de importanta arheologica. Asa cum se intampla in majoritatea actiunilor in instanta introduse de Alburnus Maior, avocatii RMGC au intervenit si in aceasta cauza, interventie facuta in interesul Agentiei de Protectie a Mediului Alba."Mediul inconjurator din Rosia Montana a avut o perioada foarte prospera de cand nu mai este perturbat de poluarea pe care proiectele de foraj ale RMGC o provoaca de obicei. Verdictul este o expresie a faptului ca vrem sa ramana asa", a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Pentru mai multe informatii va rugam contactati Alburnus Maior la 0258 859328 si vizitati www.rosiamontana.org

Categorie: