Propaganda proiectului de minerit din România suscită opoziţie internationala

Timp necesar de citit
3 minutes
Ai citit până acum

Propaganda proiectului de minerit din România suscită opoziţie internationala

Comunicat de presă comun
3 ianuarie 2007 - Propaganda proiectului de minerit din România suscită opoziţie 80 de organizaţii din Europa şi din America de Nord au semnat o declaraţie de sprijin pentru comunitatea din Roşia Montană înaintea proiecţiei de la National Geographic. Declaraţia dezminte acuzaţiile de “exagerări şi inducere în eroare” din filmul "Mine Your Own Business", film finanţat de Gabriel Resources, compania canadiană cu sediul în Toronto care vrea să dezvolte mina de la Roşia Montană. Contrar descrierii din film, opoziţia locală este puternică şi organizată. Declaraţia celor 80 de organizaţii invită publicul să citească mesajul transmis de Eugen David, preşedintele Alburnus Maior, asociaţia localnicilor din Roşia Montană care reprezintă familiile ce se opun minei şi refuză să îşi vândă terenurile pentru a face loc proiectului Gabriel Resources.
Eugen David nu a fost intervievat de realizatorii acestui film, deşi aceştia ştiau de existenţa asociaţiei. Dacă s-ar realiza, mina de la Roşia Montană ar fi cea mai mare mină de aur din Europa, transformând întreaga vale unde este localizat satul într-o zonă industrială cu patru imense cariere, iar valea Cornei ar fi transformată într-un iaz de decantare cu un baraj care ar reţine deşeurile toxice. Fiindcă amândouă văile sunt locuite, compania va trebui să mute 2000 de localnici din casele lor, urmând ca bisericile, cimitirele şi gospodăriile să fie distruse împreună cu patrimoniul cultural şi arhelogic unic. ”Mine your own business nu vorbeşte despre nimic din toate acestea, este un film de propagandă, plătit de Gabriel care vrea să scoată mulţi bani din toată distrugerea aceasta”, a declarat Eugen David, din Roşia Montană, în scrisoarea sa. ”Dacă se poate spune ceva despre acest film, este că denotă o reminiscenţă a vremurilor de mult uitate şi că nu reflectă situaţia din Roşia Montană aşa cum este ea”.
În România, subiectul Roşia Montană a devenit unul de importanţă naţională, cu un procent de mai bine de 96% dintre români declarându-se împotriva proiectului. Părerea generală este aceea că procesul decizional, la nivel politic, este influenţat de corupţie. Parlamentul European a avertizat asupra riscului de mediu pe care proiectul Roşia Montană îl prezintă pentru regiune, inclusiv pentru Ungaria. Râurile de est ale acestei ţări sunt ameninţate de posibilele deversări, ceea ce a determinat analiza statului maghiar care a constatat deficienţe majore în studiul de impact asupra mediului.
"Este important pentru public să înţeleagă datele proiectului propus la Roşia Montană” a declarat Radhika Sarin, coordonator de campanii al organizaţiei internaţionale Earthworks. „Nu numai că implică riscuri de mediu foarte mari, dar proprietarii de terenuri, inclusiv bisericile şi localnici cum este Eugen David, sunt ameninţaţi de expropiere. Aceasta constituie o încălcare gravă a drepturilor omului.” „Pentru a justifica acestă afacere riscantă, Gabriel Resources marşează pe crearea de locuri de muncă în zonă; se estimează că mina va realiza câteva sute de locuri de muncă, rămânând cu totul neclar dacă populaţia locală va dispune de calificările necesare pentru a aplica pentru aceste slujbe” a comentat Joan Kuyek, coordonator al MiningWatch Canada. „Avem încredere că guvernul român se va preocupa de bunăstarea cetăţenilor săi şi totodată a mediului înconjurător. Timpul minelor murdare din lumea întreagă a trecut” a declarat David Waskow, director de programe al Friends of the Earth SUA.
Proiecţia filmului, programată miercuri la National Geographic Society în Washington, DC a atras citici dure din partea organizaţiilor de mediu, mai ales în România şi Ungaria, precum şi din partea lui Stephanie Roth, câştigătoare a premiului Goldman Environmental Prize, distincţie prestigioasă, echivalentul premiului Nobel pentru protecţia mediului. Stephanie Roth a acceptat premiul la sediul National Geographic Society în 2005, premiu acordat pentru munca depusă împotriva distrugerii Roşiei Montane. „Este trist şi revoltător că un centru într-atât de renumit pentru cercetările în domeniul protecţiei mediului a accceptat să proiecteze acest film ce pledează împotriva ecologiştilor. Filmul are menirea să manipuleze publicul şi nu reflectă valorile National Geographic Society” spune Stephanie Roth. „Gabriel Resources a ales ca locaţie pentru proiecţia filmului sediul National Geographic Society pentru a-şi spăla imaginea şi pentru a manipula pe cei ce trebuie impresionaţi.
În 2005, canalul National Geographic a retras spoturile Gabriel Resources în urma protestelor publicului din România. Sper că National Geographic Society va urma exemplul şi va pune valori ca integritatea şi responsabilitatea înaintea banilor”. „Gabriel Resources este atât de încrezător că banii pot să îi permită distrugerea acestei frumoase regiuni din România. Şi acum îşi imaginează că plătind pentru un film deghizat ca o critică asupra mişcării de mediu, va schimba felul în care activiştii de mediu sunt priviţi”, a comentat Anamaria Bogdan, purtător de cuvânt Greenpeace România. „Dar toate aceste eforturi sunt în zadar, 96% din publicul român este împotriva proiectului. Cifrele vorbesc de la sine, nu putem fi cumpăraţi.”

Alburnus Maior * EARTHWORKS * Friends of the Earth * Greenpeace România * MiningWatch Canada Pentru mai multe informaţii: Radhika Sarin, rsarin@earthworksaction.org, EARTHWORKS, +1-212-729-4923 (US) Joan Kuyek, jkuyek@miningwatch.ca, MiningWatch Canada, +1-613-569-3439 (Canada) Stephanie Roth, gonefishing@ngo.ro, Alburnus Maior, +40-364-119862, mobil 0740-342104 Anamaria Bogdan, anamaria.bogdan@greenpeace.ro, Greenpeace România, +40-721-632396