Scrisoare Deschisa catre Jandarmeria Romana

Timp necesar de citit
2 minutes
Ai citit până acum

Scrisoare Deschisa catre Jandarmeria Romana

Catre: Inspectoratul General al Jandarmeriei, Ministerul Administratiei si Internelor 
In atentia: Domnului Col. Angelica Costel Gavrila, Inspector General

Scrisoare deschisa catre Jandarmeria Romana

Rosia Montana, 12 decembrie 2011

In spiritul valorilor democratice ce sunt fundament al statului roman, Campania Salvati Rosia Montana va transmite astazi ingrijorarea si dezacordul fata de modul si metodele in care Jandarmeria Romana, prin unitatile sale, alege sa asigure ordinea si siguranta publica. Consideram ca actiunile intreprinse de Jandarmeria Romana trebuie sa respecte in mod obligatoriu libertatea de exprimare, interesul public si drepturile cetatenesti inscrise in Constitutie.

Facem referire in mod special la 2 evenimente – manifestari pasnice – care au fost intrerupte prin interventia violenta, nelegala, condamnabila a Jandarmeriei Romane:
- Bucuresti, 9 noiembrie – in fata sediului TVR, Jandarmeria a arestat 5 persoane care manifestau pasnic impotriva cenzurii canalului de televiziune public;
- Bucuresti, 1 decembrie - cu ocazia festivitatii prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei, mai multi activisti ai campaniei Salvati Rosia Montana au fost legitimati, bruscati, perchezitionati si deposedati de bunurile pe care le aveau asupra lor în mod ilegal si abuziv de catre fortele de ordine ale Jandarmeriei Romane.
- Bucuresti, 10 decembrie – in Piata Universitatii, Jandarmeria a arestat zeci de persoane care manifestau pasnic, sarbatorind Ziua Internationala a Drepturilor Omului.

Societatea civila din Romania este tanara, curajoasa iar actiunile sale au nevoie de sustinere. Manifestari precum prezenta si transmiterea de mesaje sociale in spatiul public sunt normale, legale, civilizate, legitime, vin ca reactie la situatia economica precara cu care ne confruntam, incercand sa intareasca democratia. Cetatenii din Romania au drepturi fundamentale, garantate prin Constitutie, drepturi care nu pot fi interpretate, abuzate, nerespectate.     
   
In acest context, credem ca reactiile Jandarmeriei Romane sunt disproportionate, contravin Legii Adunarilor Publice si contribuie la pavarea drumului catre un stat politienesc de care, nu cu placere, societatea romaneasca isi aminteste. Actiunile brutale, in forta, ce desconsidera necesitatea exprimarii de opinii in spatiu public nu fac cinste nici unei institutii publice din Romania, menite sa contribuie la o societate democratica care crede in pluralismul de opinii.

Prin acest document aducem aminte Institutiei Jandarmeriei care este rolul sau in societatea romaneasca. Conform legii nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane:
- (art. 1) (1) Jandarmeria Romana este instituţia specializata a statului, cu statut militar, componenta a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercita, in condiţiile legii, atribuţiile ce ii revin cu privire la apararea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertaţilor fundamentale ale cetaţenilor,  [...].
- (art. 19) Jandarmeria Romana, prin structurile sale specializate, are urmatoarele atribuţii: a) apara, prin mijloacele şi metodele prevazute de lege, viaţa, integritatea corporala şi libertatea persoanei, proprietatea publica şi privata, interesele legitime ale cetaţenilor, ale comunitaţii şi ale statului;
(art. 37) In indeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul din Jandarmeria Romana are obligaţia sa respecte drepturile şi libertaţile fundamentale ale omului şi sa acorde primul ajutor medical persoanelor care au nevoie de acesta ca urmare a intervenţiei in forţa.

Revolutia Romana nu a avut autorizatie. A avut dreptul fundamental la libertate!
Ne cunoastem drepturile si vom face apel la toate mijloacele legale si democratice pentru a le apara. Cerem, pe aceasta cale, Jandarmeriei Romane sa-si reconsidere pozitia si metodele de actiune vis-a-vis de societatea civila, sa vina in sprijinul libertatii de expresie specifice statului democrat si sa onoreze astfel memoria celor ce s-au luptat pentru liberatate in '89.

Cu respect,

Eugen David
Presedinte
Alburnus Maior