SEMINAR - Litigii de mediu pentru Rosia Montana

Timp necesar de citit
3 minutes
Ai citit până acum

SEMINAR - Litigii de mediu pentru Rosia Montana

12 mai 2008 - ELSA Bucuresti (1), Universitatea Ecologica din Bucuresti (2) impreuna cu Asociatia Alburnus Maior (3) de la Rosia Montana, la seminarul cu tematica :    

Seminarul va avea loc in data de 20 mai, intre orele 18.00 – 20.00, la sediul Universitatii Ecologice Bucuresti, din Strada Franceza nr. 22, sector 3, Bucuresti (Calea Victoriei, in spatele Muzeului National de Istorie al Romaniei). Participarea la seminar este deschisa pentru orice student doritor sa aibe o imagine mai ampla cu privire la mecanismele legislatiei de mediu romanesti si internationale. 

Seminarul a beneficia de prezenta unor juristi, specialisti pe probleme de dreptul mediului si drept administrativ, precum si experti internationali din comunitati cu o experienta mai indelungata in a folosi instrumentul accesului la justitie in proiectele si actiunile de protejare a mediului inconjurator:

Andreea Szabo      – Avocat de mediu, Sibiu (i)
Marius Liviu Harosa      – Avocat Dr. Lect., Cluj Napoca (ii)    
Anaïs Berthier      – Avocat de mediu al organizatiei Client Earth (4), Bruxelles (iii)
Tim Malloch           – Avocat de mediu al organizatiei Client Earth, Londra (iv)
Stefania Simion      – Consilier pe probleme juridice, Campania Salvati Rosia Montana (v)

    Forma sub care se va desfasura seminarul este una flexibila, cu prezentari din partea expertilor cu privire la activitatea lor in litigii de mediu, urmate de o sesiune de intrebari si discutii interactive cu studentii, respectiv:    

a)  Introducere - Importanta accesului la justitie pe probleme de mediu in contextul actiunilor societatii civile pentru protectia mediului. Studiu de caz Rosia Montana.    
b)   Expunerea de cazuri de succes precum si aspecte problematice in aplicarea legislatiei de mediu europene si internationale;    
b)  Prezentarea evolutiei si efectelor litigiilor de mediu promovate de catre organizatii non-guvernamentale din Romania in contextul Proiectului de exploatare miniera propus la Rosia Montana de catre compania canadiana Gabriel Resources. Exemplificare precedente in domeniile protectiei mediului, patrimoniului cultural si urbanism.     
c)   Sesiune de intrebari, interpelari, discutii interactive pe baza prezentarilor realizate.    
 
NOTE:
Organizatii si institutii prezente:
1)    ELSA Bucuresti este asociatia studentilor la drept si a tinerilor juristi. Functioneaza in cadrul Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti, dobandind personalitate juridica in anul 2000. Site web: www.bucuresti.elsa.ro
2)    Universitatea Ecologica din Bucuresti, infiintata la 4 aprilie 1990, este prima institutie particulara de invatamant superior din Romania si singura universitate cu profil ecologic. Site web: www.ueb.ro
3)    Asociatia Alburnus Maior este organizatia neguvernamentala de la Rosia Montana, instituita in anul 2002 de catre localnicii care se opun proiectului de minerit propus de compania canadiana Gabriel Resources. in ultimii 6 ani, activitatea asociatiei pentru Campania Salvati Rosia Montana a cuprins numeroase litigii de mediu initiate impotriva neregularitatilor comise de autoritatile romanesti in procesul de autorizare al proiectului minier de exploatare a resurselor de aur si argint de la Rosia Montana. Prin succesele repurtate in instante, au fost stabilite importante precedente in jurisprudenta romaneasca in domeniile patrimoniului cultural, urbanismului si protectiei mediului asociate cazului Rosia Montana. Site web: www.rosiamontana.org    
4)     ClientEarth este o organizatie non-profit cu sediile la Bruxelles si Londra, care activeaza in domeniul dreptului mediului, stiinta si politici de mediu. ClientEarth ofera  asistenta juridica si advocacy pentru campaniile de mediu desfasurate de societatea civila europeana. Site web: www.clientearth.org

Specialisti care vor lua cuvantul:
-Andreea Iulia Szabo  este avocatul organizatiei Alburnus Maior de la Rosia Montana in majoritatea litigiilor acesteia in care se contesta incalcari ale legislatiei de mediu, participarea publica, accesul la informatii si protectia patrimoniului cultural. Specializarea sa este in contenciosul administrativ si dreptul mediului. Andreea a reprezentat in instanta si a oferit consultanta pentru numeroase organizatii non-guvernamentale din Romania pe probleme de lupta impotriva coruptiei in administratia publica, participare publica si acces la informatii pe probleme de mediu. Andreea este absolventa a Facultatilor de Jurnalism si Drept ale Universitatii Babes-Bolyai Cluj si din 2000 este avocat in cadrul Baroului Harghita.

-Marius Liviu Harosa este avocatul organizatiilor Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu pe probleme de incalcari ale legislatiei de mediu si urbanism in cazul Rosia Montana. Specializarea sa este in dreptul civil, dreptul canonic, dreptul international privat si dreptul mediului. Marius este Lector in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept, din partea careia a obtinut in 2007 titlul de Doctor Magna Cum Laude in drept civil. In 1997  Marius a absolvit cursurile de masterat ale Universitatii de Drept International de la Haga, iar in prezent Marius este avocat in Baroul Cluj.

-Anaïs Berthier este avocat in cadrul biroului organizatiei Client Earth din Bruxelles. Specializarea sa este  in dreptul mediului francez si european. Aria sa de interes este implementarea si respectarea legislatiei de mediu UE de catre statele membre si de catre Uniunea Europeana in sine. A lucrat in firme de avocatura din Franta si Belgia in multe cazuri privind legislatia europeana in domeniile deseurilor, chimicalelor, aprobarilor de mediu, raspunderii de mediu si schimbarilor climatice. Inainte de a se muta la Bruxelles, a lucrat ca si avocat pentru Ministerul francez al mediului. Este licentiata in drept international si european la o universitate franceza, respectiv britanica. Este avocat in Baroul francez din 2005 si inregistrata ca si avocat UE in Belgia, ceea ce ii permite sa practice avocatura in ambele tari. 

-Tim Malloch s-a alaturat biroului organizatiei ClientEarth din Londra in aprilie 2008. Principala arie de interes a lui Tim este de a evalua legalitatea planurilor Guvernului Marii Britanii de a da unda verde unei noi generatii de centrale termice pe baza de carbune, inclusiv celei propuse la Kingsnorth, Medway, Kent. Inainte de a se alatura ClientEarth, Tim a fost un asociat senior la firma internationala de avocatura Freshfields Bruckhaus Deringer si a oferit consultanta pe o arie larga de probleme, cum ar fi protectia mediului si legislatia orizontala. Tim este avocat in Anglia si Tara Galilor si licentiat la Universitatea din Nottingham. 

-Stefania Simion – activist de mediu, consilier pe probleme juridice, membra a Campaniei Salvati Rosia Montana din anul 2002. Coordoneaza intreaga actvitate juridica desfasurata de Asociatia Alburnus Maior pentru apararea drepturilor proprietarilor din Rosia Montana, care doresc sa nu fie stramutati pentru a face loc celui mai poluant proiect minier din Europa. 

Categorie: