Succese în instanta în cazul Rosia Montana

Timp necesar de citit
1 minute
Ai citit până acum

Succese în instanta în cazul Rosia Montana

2 iunie 2008 - In data de 20 mai 2008, asociatia Alburnus Maior a organizat doua evenimente pentru a informa presa si publicul despre rezultatele litigiilor de mediu in cazul Rosia Montana. 

In cursul diminetii (orele 10:00 – 12:45) a avut loc conferinta adresata presei si institutiilor publice, stiintifice si membri ai societatii civile. Cu ocazia aceasta a fost lansat raportul întocmit de Alburnus Maior, cu denumirea „7 Motive Legal pentru care Gabriel nu va face minerit la Rosia Montana". Acest raport explica in detalii accesibile publicului, parcursul indelungatelor procese in justitie si succesele repurtate de Alburnus Maior in instantele romanesti pana la aceasta data.

Conferinta a fost urmata (orele 18:00-20:00) de un seminar organizat pentru studentii si profesorii de la Universitatea Ecologica Bucuresti, precum si de la Facultatea de Drept – Universitatea Bucuresti.

Fiecare din cele doua evenimente s-au bucurat de participarea a peste 40 de participanti.

Ambele evenimente au inclus 5 prezentari din partea a 4 avocati si a consilierului juridic al asociatiei Alburnus Maior, fiind urmate de o sesiune de intrebari si discutii pe marginea subiectelor prezentate. Acestea au început cu o prezentare generala a litigiilor de mediu in cazul Rosia Montana, sustinuta deStefania Simion, consilierul juridic al Alburnus Maior. In continuare avocata Andreea Szabo (a reprezentat Alburnus Maior in cateva dintre procese inca din anul 2004), urmata de avocatul Marius Liviu Harosa (a reprezentat Alburnus Maior in cateva dintre procese din incepand cu anul 2006), au prezentat procesele din domeniul patrimoniului cultural si urbanismului, la care au contribuit pentru cazul Rosia Montana.

Dat fiind ca in Romania instrumentul accesului la justitie pe probleme de mediu este relativ necunoscut, Alburnus Maior a invitat sa vorbeasca publicului românesc, doi avocati de la asociatia Client Earth. Anais Berthier, care isi desfasoara activitatea la Bruxelles, a prezentat felul in care ONG-urile si avocatii folosesc Conventia Aarhus pentru acces la informatie, participare publica, acces la justitie, raspundere juridica si transparenta la nivelul Uniunii Europene. Avocatul Tim Malloch din Londra a explicat despre felul in care litigiile de mediu pot stopa dezvoltarea noii generatii de fabrici de procesare a carbunelui in Marea Britanie, contribuind în acest fel la combaterea Schimbarii Climatice. 

Evenimentele au avut loc cu sprijinul financiar al Open Society Institute din Budapesta.

Categorie: