URGENT! Solidaritate cu Maxima Acuna ce luptă împotriva minei de aur Yanacocha. Poliția i-a invadat proprietatea pentru a treia oară!

Timp necesar de citit
2 minutes
Ai citit până acum

URGENT! Solidaritate cu Maxima Acuna ce luptă împotriva minei de aur Yanacocha. Poliția i-a invadat proprietatea pentru a treia oară!

URGENT! Poliția a invadat proprietatea MAXIMEI ACUNA Și i-a distrus casa pentru a treia oară.

10 februarie 2015 - Yanacocha – o firmă minieră deținută în proporție de 51% de Newmont (USA ) – continuă tentativele de intimidare a Maximei Acuna, o opozantă a proiectului minier din nordul Peru, prin distrugerea proprietății acesteia. Printr-un apel telefonic către un post local de radio, Maxima denunță intervenția unui numeros contingent de forțe de ordine și salariați ai firmei miniere pe proprietatea sa, care i-au vandalizat casa. Intervenția marchează un nou episod dintr-un lung șir de tentative de intimidare a opozantei proiectului minier.
De peste zece ani, Maxima și familia au fost amenințați și intimidați de către forțele special de poliție, pe motiv că au refuzat să își părăsească proprietatea.

Pe 3 februarie, în Cajamarca, Peru, angajați ai Minera Yanacocha S.R.L. alături de forțe de securitate contractate de firma minieră, precum și 200 de polițiști au invadat proprietatea Maximei Acuña de Chaupe și i-au distrus locuința aflată încă în construcție. Maxima și familia sa au cîștigat recent în instanță un proces intentat de Yanacocha care îi acuza de uzurpare – pretinzând că sunt proprietarii terenului pe care aceasta îl ocupă din 1994, în mod legal. Această proprietate este de interes major pentru compania minieră – fiind situată în mijlocul amprentei mega-proiectului minier. După 4 ani, după două sentințe și după decizii ale curților de apel, familia a căștigat.

Yanacocha, (deținută de Newmont - 51%, Peruvian Buenaventura - 44% și de International Finance Corporation a Băncii Mondiale – 5%) operează cea mai mare mină din America Latină în provincial Cajamarca, iar următorul lor proiect ar fi Minas Conga, de 3 ori mai mare. 

Máxima, soțul ei – Jaime, și doi dintre cei care îi ajutau la construcția locuinței, au fost asaltați de 200 de polițiști și de forțele de securitate contractate de firma minieră. Descinderea nu era justificată de nicio sentință judecătorească sau mandat iar evenimentele nu s-au petrecut în prezența unui procuror. Firma minieră a declarat în apărarea sa că șantierul de construcție a familiei Maximei se afla în afara proprietății acesteia, deși în același comunicat, câteva rânduri mai jos, recunosc că terenul se află în zona identificată de instanță ca aparținând de drept familiei Acuna.

Avocatul familiei contestă declarațiile firmei miniere care susține că de fapt protejau proprietatea. În primul rând pentru că 200 de polițiști înarmați aflați fără mandat pe o proprietate este un caz concret de agresiune. În al doilea rând, firma minieră nu poate interveni în ”apărarea” unui teren care nu se află în proprietatea sa. Iar aceste fapte au fost demonstrate pe 5 februarie, când din nou un contingent numeros de forțe înarmate, însoțiți de salariați ai firmei s-au prezentat la locul faptei pentru a delimita proprietatea, iar oficiali ai ministerului mediului și resurselor au confirmat că locuința familiei Acuna se află în limitele proprietății acesteia.

De-a lungul celor 4 ani în care familia a fost supusă la amenințări și intimidări, aceasta a devenit un simbol al rezistenței și un exemplu pentru toți cei care se luptă cu abuzurile firmei miniere. Hărțuirea opozanților, în ciuda unor sentințe judecătorești clare a produs un val de indignare în rândul localnicilor și al susținătorilor din Peru și din lume. 

IMPLICĂ-TE
Maxima și familia sa sunt în continuare vulnerabili și se tem de viitoare atacuri. Pe 12 februarie marcăm ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE SOLIDARITATE CU MAXIMA! 
oriunde te afli, arată-ți sprijinul prin afișarea unui mesaj de solidaritate (video, foto) sau prin inițierea unei colecte de donații. Trimite-ne pe email: contact@miningwatch.ro mesajul tău și noi îl vom transmite mai departe Maximei.

De asemenea, vă rugăm semnați petiția Amnesty International sau cea inițiată de Front Line Defenders‘.