Ziarul Apusenii Liberi pune sub lupă corupția din minerit

Timp necesar de citit
1 minute
Ai citit până acum

Ziarul Apusenii Liberi pune sub lupă corupția din minerit

7 aprilie 2015 – O nouă ediție, cea de-a șasea, a publicației Campaniei Salvați Roșia Montană ajunge în gospodăriile și orașele moților din Apuseni.

Numărul 6 al ziarului Apusenii Liberi - Caracatița Corupției

7 aprilie 2015 – O nouă ediție, cea de-a șasea, a publicației Campaniei Salvați Roșia Montană ajunge în gospodăriile și orașele moților din Apuseni. Acest număr al ziarului aduce în prim-plan corupția din minerit, a celei presupuse și a celei dovedite, având ca principale studii de caz proiectele miniere Roșia Montană și Certej.

Cititorul este invitat să descopere caracatița corupției, încrengătura trans-partinică de înalți funcționari publici și oameni politici care au susținut de-a lungul timpului mineritul cu cianuri. Reprezentarea grafică este însoțită de un articol-dosar ce nominalizează nu mai puțini de 50 de figuri publice, ce într-un fel sau altul, și-au adus aportul la avansarea proiectului minier de la Roșia Montană. De la primari, personal diplomatic, publicitari, profesori universitari, jurnaliști sau parlamentari, fiecare este pus sub lupă. Numele acestora sunt însoțite de recomandarea: “puneți această listă în ramă. Când auziți de arestările și dosarele DNA consultați-o. Unii dintre cei de mai sus pot fi deja bifați.”

În cazul proiectului Certej, sunt prezentate personaje cheie, implicate în vânzarea zăcământului deținut inițial de statul român, de un privat către un alt privat, fără ca bugetul național să fi încasat nimic. Șirul susținătorilor include și alte figuri hunedorene, printre care și funcționari publici de la agenția locală de protecția mediului. Toate aceste informații sunt puse în contextul lipsei unei politicii a resurselor minerale adaptate zilelor noastre. Acest lucru generează un izvor de corupție și dezagregare socială, oferind o radiografie amară a corupției din adâncul societății românești.

Tipărirea prezentului număr din ziarul Apusenii Liberi este finanțată din donațiile obținute prin direcționarea a 2% din impozitul anual al persoanelor fizice către asociația Alburnus Maior. Distribuția ziarului se realizează în cadrul proiectului “Campania Salvați Roșia Montană – Solidaritate pentru comunitate”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea finanțării este de 62,824.5 Euro. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org

Ziarul va ajunge în următoarea perioadă în majoritatea localităților din Munții Apuseni și este destinat celor ce nu au acces la informația disponibilă despre Roșia Montană sau Certej pe internet.

Ziarul Apusenii Liberi este disponibil și în varinata online accesând www.apusenii-liberi.ro