Ziua Roșiei Montane 2016 - Un nou început

Timp necesar de citit
1 minute
Ai citit până acum

Ziua Roșiei Montane 2016 - Un nou început

Roșia Montană, 5 februarie 2016 - În data de 6 februarie 2016, cu ocazia aniversării a 1885 de ani de la prima atestare a Roșiei Montane, Alburnus Maior și Asociația București vă invită la cea de-a șașea ediție a Zilei Roșiei Montane. Evenimentul, desfășurat în unsprezece orașe, urmărește să pună bazele unui plan practic de dezvoltare a localității prin atelierele deschise și discuțiile structurate, care vor constitui nucleul manifestării din acest an.

4 februarie 2016 - Pe 6 februarie 2016, se împlinesc 1885 de ani de existență a Roșiei Montane, cea mai veche localitate minieră din România și al cărei nume latin, Alburnus Maior, apare pentru prima dată menționat în tăblița cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131.

Cu această ocazie, Alburnus Maior și Asociația București organizează pentru al șaselea an consecutiv Ziua Roșiei Montane în unsprezece orașe: Roșia Montană, Brăila, București, Chișinău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sibiu, Slatina, Târgoviște, Timișoara. Evenimentele din fiecare oraș vor cuprinde ateliere, sesiuni de discuții despre protejarea și valorificarea patrimoniului, proiecții de film, expoziții, concerte susținute de artiști locali și alte activități. Programul complet se găsește pe aici.

După 16 ani de luptă, sărbătorim Roșia Montană privind spre viitor. Prin atelierele deschise și discuțiile structurate care vor constitui nucleul manifestării din acest an, urmărim să punem bazele unui plan practic de dezvoltare a localității. Propunem trei mari teme de gândire:

1. abandonarea definitivă a perspectivei monoindustriale miniere;

2. introducerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO, un impuls esențial pentru dezvoltarea zonei;

3. orientarea politicilor locale către accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru protecția patrimoniului si mediului, organizarea infrastructurii si dezvoltarea antreprenoriatului local în agricultură, turism si mici întreprinderi.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi moderne, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice. De asemenea, tăblițele cerate antice găsite în galeriile sale subterane în secolul al XIX-lea reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman. Toate caracteristicile peisajului minier Roșia Montană fac din aceasta un monument istoric ce merită înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Aniversarea Roșiei Montane are loc în data de 6 februarie 2016, extinzandu-se în unele orașe și în ziua următoare. Intrarea este liberă la toate evenimentele. Programul detaliat și afișul se găsesc aici.

Pentru mai multe informații: Alexandru Binescu, telefon 0733747643, email organizare@ziuarosieimontane.ro